Det är förkylt

Något som de flesta råkar ut för lite då och då är förkylningar. Man känner sig sällan riktigt allvarligt sjuk, men att ge sig ut och springa med förkylning i kroppen är både dumt och jobbigt.

Dumt
En förkylning är en infektion. Kroppen gör därför sitt bästa för att bli av med den, och lägger ner en hel del resurser på detta. Att träna förbrukar förstås också energi, det är ju ett av syftena med träningen. Dessa två resurskrävande aktiviteter konkurrerar då om en oftast begränsad mängd energi, och att anstränga sig genom träning gör att sjukdomsbekämpningen inte kan göra sig grej.
Det i sin tur kan, om man har otur, leda till att kroppen öppnar sig även för andra infektioner och dåligheter som potentiellt är mycket värre än en förkylning.

Och även om man inte får dessa läskiga sjukdomar så är risken stor att man drar på sig en hypokondrisk känsla av att vara dödssjuk när man råkat springa precis i början av en förkylning. Själv har jag fått TWAR, hjärtmuskelinflammation lunginflammation och och en del annat bara av att råka springa en gång för mycket precis innan en förkylning bryter ut.

Jobbigt
Det är dessutom mycket jobbigare att träna med infektioner i kroppen, och denna jobbighet har inger korrelation alls till någon förhöjd träningseffekt.

Det är helt enkelt så att man ska avstå från att träna när man är förkyld. Att det är frustrerande och att man tappar både tempo och kontinuitet i träningen är inte så mycket att göra åt.

2 thoughts on “Det är förkylt”

  1. Jag hade ingen aning om att du var hypokondriker, det var nÃ¥t nytt. Du gillar ju piller och vitaminer iofs, men det hjälper alltsÃ¥ inte 😉

  2. Hur länge vilade du från träning när du visste att du hade fått hjärtmuskelinflammation?

Comments are closed.