Sova

Att springa är att göra av med energi. Det betyder att man måste ersätta den på något sätt. Förutom att äta och dricka behöver man vila en del, speciellt under de perioder då man tränar mycket.

I detta finns det största problemet med att vara småbarnsförälder samtidigt som man försöker träna hårt: om man inte är väldigt lyckligt lottad så är förutsättningarna för att få sova så mycket som man behöver ganska usla. Det får man helt enkelt inte.
I ett tidigare inlägg om livsplanering skrev jag om att man om man har som ambition att någon gång vill springa ett marathonlopp förmodligen gör bäst i att göra det så tidigt i livet som möjligt eftersom man då (i de flesta fall) har större möjligheter att styra sin egen tid både när det gäller själva träningen och vilan efteråt.

Att ha ett stillasittande jobb kan förstås också kvalificera som vila och kan funka som komplement, men att ha möjlighet att sova ordentligt och regelbundet är ändå en grundförutsättning för att komma någonstans med sin träning.