Nya grejer

Efter en resa till New York är det lätt att komma hem med nya saker att prova. Saker man kan komma hem med är till exempel ett par nya skor och ett Nike+Apple-kit till en ipod. De är ännu inte testade, men det kommer omdömen här inom kort.

Speciellt löparskor är, jämfört med i Sverige (Europa?) extremt billigt i USA. I New York är dessutom momsen (Sales Tax) borttagen på skor och kläder som kostar mindre än 110 dollar, vilket gör det ännu billigare. De skor jag köpte, Mizuno Wave Inspire 3, kostar t ex 1400 kronor på Löplabbet (som ju varken är dyrare eller billigare än någon annan affär i Sverige, men däremot en av få som har Mizuno i sortimentet). På Paragon Sports (stor sportaffär vid Union Square i NY) kostade samma skor 85 dollar, vilket med förra veckans växelkurs är strax under 600 kronor. Även om man lägger på 25% moms på det så är det nästan halva priset jämfört med det svenska priset.
Visserligen kan man argumentera om marginaler för ändrade växelkurser och en massa andra parametrar, men för att motivera skillnaden mellan 750 och 1400 kronor måste man nog jobba ganska hårt på det.
Eller finns det andra, helt naturliga förklaringar till detta?