Boka nu eller sen


När man bestämmer sig för och anmäler sig till ett lopp som ligger 8 månader fram i tiden har man ett litet dilemma; när ska man boka själva resan?
Bokar man flygbiljetter alltför tidigt har kanske inte eventuella kampanjbiljetter släppts ännu, men när det gäller hotell så är det i Chicago trots allt 45000 löpare (i många fall med sällskap) som ska ha någonstans att bo så för boende är det förmodligen en bra idé att vara ute i så god tid som möjligt.

Men, säger då vän av ordning, då är det väl bara att boka hotell nu och vänta litegrann med flygbiljetterna?

Om det ändå vore så enkelt.

Bara för att krångla till det finns det då förstås paketpriser om man bokar flyg och hotell samtidigt. Och då har jag ännu inte kommit in på att samma flygbiljett och samma hotellrum kan ha helt olika priser beroende på var man tittar.

Allt det där är saker som man måste bestämma sig för.
Eller så gör man inget aktivt val utan låter det bara bli som det blir.

Själv valde jag att boka alltihop redan nu.

Själva flyget var inte så mycket att välja på. SAS är ensamma om att som flyga direkt Stockholm-Chicago, och att slippa byta plan är värt ganska många hundralappar. Nu blev det dock inga SAS-biljetter utan på dem står det United, som var något billigare. Men det är SAS plan.

Hotellet blev Amalfi Hotel, ett 3,5- eller 4-stjärnigt (beroende på var man tittar) hotell på gångavstånd från start och mål och ett (som det verkar) allmänt bra läge. För ovanlighetens skull (i USA) ingår dessutom frukost vilket känns praktiskt. Dessutom var det inte alltför dyrt.

Just det där med gångavstånd till starten är ganska viktigt. När startskottet går 07:30 på morgonen och man gärna ska vara där nån timme innan så vill man inte gärna ägna onödig tid åt att ta sig dit. Särskilt när man inte riktigt vet hur kommunikationerna i stan funkar. I Paris, med världens förmodligen bästa tunnelbana, var läget lite annorlunda. Där vet man ju att man kan lita på metron (när det inte är strejk), så där bör man bara se till att bo nära en station med direkt förbindelse med starten (Etoile). Men även där bör man vara ute i god tid på morgonen, eftersom tågen är proppfulla med marathonlöpare.
Men mer om Paris i ett senare inlägg…