Stockholm för nybörjare, del 1

På Marathonbloggen på svd.se frågades det om saker som man som marathonnybörjare bör komma ihåg inför och under sin första mara. Jag vill ju inte ge sken av att veta allt, men jag har trots allt sprungit 12 marathonlopp, så några tips kan jag iallafall bjuda på:

Nummerlapp och chip
Om man har möjlighet så är det bra att hämta dessa dagen innan. Om inte annat för att man då kan ta hem (eller till hotellet om man reser) dessa och i lugn och ro kan fästa chippet på skon, fylla i nöd-kontaktuppgifterna på baksidan av nummerlappen och eventuellt också passa in nummerlappen på tröjan eller linnet man ska springa i. Sånt är mycket enklare att göra hemma än sittande på en gräsmatta eller på en läktare.

Tejpade bröstvårtor
Är förstås individuellt men det kan vara bra. Glömmer man plåster/tejp hemma har det gått att få i sjukvårdstältet vid starten (i Stockholm).

Strumpor
Är mycket viktigare att ha ordning på vid en stor tävling än när man tränar. Vid träning har man oftast allt man behöver med sig, och kan välja löpväg lite friare än under en tävling. Är det varmt så dyker det upp mycket vatten, både ur duschar och i form av (ibland ganska djupa) vattenpölar runt vätskekontrollerna. Då gäller det att man har ordentliga strumpor som sitter rätt från början och som inte ändrar sig under loppet, annars kommer skavsåren och de blåa naglarna garanterat.
Mitt favoritmärke är X-Socks. Dyra, kanske det dyraste märket, men sitter otroligt bra kvar på plats även när det är blött.

Vatten
Det finns ju vätskekontroller var tredje kilometer (ungefär) så egentligen behöver man ju inte ha med sig någon dricka. Men vid den första kontrollen, innan fältet har hunnit sprida ut sig, kan det vara riktigt trångt runt borden, och för att slippa trängas där kan det vara bra att ha med sig en flaska vatten från starten som man dricker ur istället. Efter första vätskekontrollen (eller när den är tom) behövs den inte mer så då slänger man helt enkelt bort den.

Toaletter
I inlägget på Marathonbloggen hade någon påstått att man bör ta med sig toapapper. Jag säger att man inte alls behöver det. Jag har aldrig varit med om att det har saknats på någon av bajamajorna i Stockholm, och då har jag ändå sprungit maran med totalkraschad mage en gång vilket innebar 11 toalettbesök under loppet.