Löparturism


Löparturism är stort. Det märker man inte minst när man går genom mässan runt nummerlappsutedelningen på större lopp, där det alltid finns ett antal respresentanter för andra lopp som försöker locka till sig deltagare. I Paris kunde man nog räkna ihop till minst 50 olika lopp som marknadsförde sig. Men löparturism behöver ju inte bara vara att åka någonstans för att springa ett lopp. Det finns andra sätt att löparturista på också.
Och då tänker jag faktiskt inte på de träningsläger som bland annat Springtime arrangerar, även om de sägs ska vara väldigt bra.

Nej, jag tänker på något som jag råkade snubbla över i höstas som jag inte visste att det fanns; sightseeing medelst löpning. Jag läste om det i kommentarerna till en bloggpost på Runners World (us) i höstas som handlade om att springa till jobbet, där just den här kommentaren var från en kille som sprang på jobbet, som springande guide. Det verkade förstås intressant, så som den power-googlare jag är kollade jag var sånt fanns.
Det visade sig finnas lite överallt, till exempel i London (eller här), Paris, New York och några andra amerikanska städer, Wien och Amsterdam.
Det ser genomgående ut att vara något dyrare än vanlig sightseeing, vilket säkert beror på att det förmodligen är svårare att få några stordriftsfördelar och att det av naturliga skäl kräver mer personlig service än vad som behövs på en buss. Dessutom kan jag tänka mig att det kan vara en begränsning hur många rundor en guide klarar av på en dag.
Jag har som sagt inte haft tillfälle att pröva detta ännu och vet inte heller riktigt när det tillfället kommer att dyka upp, men jag gillar verkligen konceptet.

Notera också att Stockholm saknas bland de städer där jag hittat något sånt här. Varför vet jag inte. Det borde väl inte vara så omöjligt att få ihop något liknande även här?