Motståndare & medlöpare


Nu när det är ett halvår kvar till Chicago Marathon börjar det dyka upp namn i elitfältet, och förra veckan kom det förmodligen största namnet, iallafall om man tittar med amerikanska ögon, Ryan Hall. Han är inte (iallafall inte än) bäst, jag tror aldrig att han har vunnit något marathonlopp, men han är definitivt den största amerikanska löparstjärnan just nu.
Det var ju t ex Meb Keflezighi som i höstas blev den förste amerikanske segraren i New York Marathon sedan 1982, men det är fortfarande Hall som är den stora stjärnan. Men så är han ju också en riktig helyllekille. Jättekristen, och dessutom vit. Och ska man vara omslagspojke och sälja bilar, skor och sportdrycker till en löpande allmänhet som på motionärsnivå i väldigt stor utsträckning är just vit så är det ju ingen nackdel direkt.

Om unge herr Hall ska lyckas vinna den här gången beror nog mycket på vilka andra som dyker upp i elitfältet. Kommer det ett par afrikanska storfräsare så blir det nog tufft.

Sen kommer ju jag också förstås.
Och ungefär 45 andra svenskar. Nu när loppet är fulltecknat så kan man se i startlistan var de som är anmälda kommer ifrån, men eftersom sorteringen går på medborgarskap så kan det ju hända att några som jag själv skulle räkna som svenskar inte är det i arrangörernas ögon, och på samma sätt kan ju några av de som är svenska medborgare men som bor i USA (det finns ungefär 10 sådana anmälda) räkna sig själva som amerikaner på alla sätt utom just medborgarskapet. Men runt 45 svenskar verkar vi iallafall bli. Och jag tror inte att jag kände igen något av de andra namnen, men det hade jag ju inte heller räknat med.