Hur fort är snabbt?

I slutet av ett långpass för någon vecka sedan blev jag kallad snabb av mitt träningssällskap, något som jag genast invände emot eftersom min maxfart oftast har varit det som begränsat mina resultat på kortare tävlingar. När det skulle springas 60 eller 80 meter i skolan var jag alltid sämst, och även om jag kanske inte är sämst av mina gamla klasskamrater längre så är jag fortfarande riktigt usel på att få upp farten riktigt högt.

Men det där beror ju förstås på vilka referenser man har. 100 meter på 24 sekunder är ju inte så mycket att skryta med, men radar man upp 100 såna hundringar så gör man 10 km på 40 minuter och hamnar nånstans runt topp 10% i vilket millopp som helst, och då är man ju ganska snabb. Iallafall på 10km. Men mitt problem är att jag inte är särkilt mycket snabbare än så. Jag kanske skulle kunna pressa mig ner på 17-18 sekunder på 100 meter, men snabbare än så tror jag inte att jag är. Och då kan man inte med någon måttstock i världen kalla sig snabb.

Men det är klart att jag är snabb, hur avigt det än känns för mig att säga det.
100 24-sekunders-hundringar efter varann (10 km på 40 minuter) är ju inte så dåligt, och det är verkligen inte 210 hundringar på under 26 sekunder styck (halvmaran på 1:30) heller. Men när det bara ska springas några stycken hundringar, då är jag fortfarande inte snabb. Om de inte går ganska mycket uppför, då kan det funka med lite kortare sträckor också.
Man får som vanligt ha lite självkännedom och göra det man är bra på.
Iallafall när och om man ska tävla.

2 thoughts on “Hur fort är snabbt?”

  1. Jag kommer förmodligen aldrig bli riktigt snabb på korta distanser, men känner att maradistansen kan bli en favorit. Att ligga och nöta länge i en hyfsat hög fart är lättare för mig (både mentalt och fysiskt) än att maxa på en kort sträcka.

  2. Det är förmodligen samma för mig. Men det är ju också kul att se hur länge man orkar ligga och nöta ganska nära max, så på så sätt är nog halvmaran egentligen min bästa distans. Men olika sträckor är ju kul på olika sätt.

Comments are closed.