Att förbättra ett resultat man inte har haft

Mitt mål var ju att springa Stockholm Marathon på under 3 timmar och 30 minuter, och hade jag varit helt frisk är jag ganska säker på att jag hade gjort det. Den ansträngning jag behövde lägga in för att få upp farten en bit över det 5-minuters-tempo som behövs för att gå under 3:30 var helt enkelt inte särskilt stor, och hade inte om varit så hade jag varit där.

Men nu gjorde jag inte det.

Jag var inte helt frisk, och då går det helt enkelt inte att prestera på den nivån under så lång tid som ett marathonlopp tar.

Men ändå tänkte jag ta det resultat som jag räknar med att jag hade nått om jag varit frisk som utgångspunkt när jag sätter upp målsättningen för nästa mara, Chicago Marathon i oktober. Det resultatet är 3 timmar 25 minuter. Och det ska förbättras har jag tänkt. Hur mycket har jag inte riktigt bestämt mig för än, men det ska förbättras.
Om jag utgår från kilometertider så ligger 4:45 eller 4:50 nära till hands. Med 4:45 går man i mål på 3:20 och med 4:50 på 3:24, och under försättning att jag får träna ordentligt under sommaren och hösten så ligger båda resultaten definitivt inom räckhåll, även om jag måste erkänna att 3:20 låter riktigt snabbt.

Imorgon är det exakt fyra månader kvar, och nästa vecka ska jag börja träna igen.

2 thoughts on “Att förbättra ett resultat man inte har haft”

  1. Har du funderat pÃ¥ att lägga dig pÃ¥ “mile-tider” istället? Jag vet inte hur det är i Chicago, men i New York märker de bara ut var femte kilometer. Jag springer ju utan GPS…

    Drömmen skulle vara att lägga sig på 7:30-tempo (sluttid 3:16:30), men allt under 8 duger.

  2. Nja, jag trivs ganska bra med att räkna lite i huvudet när jag springer, och att räkna om mellan miles och kilometer är en typiskt bra sak att räkna på. Och jämfört med Stockholm så är det ju ungefär samma, där finns det ju också en klocka vid var femte kilometer.

    Just nu med en månad kvar vet jag inte riktigt vad jag kan förvänta mig för tid. Jag har inte gjort riktigt så många långpass som jag hade tänkt under sommaren, men farten verkar inte vara något problem. Jag får se hur det känns efter halvmaran på lördag.

Comments are closed.