Seedningen på min sida

Jag har ju skrivit om seedningsregler förut, och nu är det dags igen.
För ett par veckor sedan blev jag lite sur då jag upptäckte att jag flyttats ner från den tredje startgruppen (till den fjärde) i årets Stockholm Marathon. Det berodde förstås på att jag har misslyckats där de två senaste åren, men jag trodde att mitt resultat från Stockholm Halvmarathon (2010: 1.31, 2009: 1.30) skulle räcka för att få vara kvar i gruppen även i år. Så var tydligen inte fallet, utan arrangörerna svarade att det krävdes ett resultat på under 1.30 för att få plats i grupp tre. Miss med 12 sekunder alltså, men bara det är lika för alla så är det kanske inte mycket att bråka om. Även om man kan tycka att det är lite hårt att kräva ett resultat som drygt 400 av 9500 deltagare i Stockholm Halvmarathon 2010 klarade för att få plats bland de 4000 första i starten på maran.

Med detta i huvudet har jag varit lite orolig inför Lidingöloppet. Trots att jag har sprungit 14 marathonlopp under de senaste 20 åren har jag av olika anledningar aldrig sprungit Lidingöloppet, men till i år hade jag bestämt mig för att göra en satsning. Utan att ha analyserat det något djupare känns det som om ett mål på runt 2.20-2.25 är rimligt, och enligt vad jag har hört blir det lättare att klara en sån tid ju längre fram i starten man hamnar. Efter missen ovan var jag därför lite osäker på hur mina resultat skulle värderas, och kom till slut fram till att det enda sättet att få svar var att anmäla sig.
Så det gjorde jag. Igår. Med ovan nämnda halvmararesultat som meriter kryddat med mitt mil-pers från förra året (39:56). Och det räckte tydligen. Bara ett par timmar senare fanns jag i startlistan i startgrupp 1c, precis där jag ville vara.

Nu återstår bara att göra en halvmara i maj, förmodligen Kungsholmen runt, och försöka komma under den där 1.30-gränsen. Startgrupp c i Stockholm Marathon betyder nämligen en mycket kortare promenad till startfållan än d, och man vill ju spara på krafterna innan loppet.